e+



Lev


  • Date published: January 22, 2008
  • Permalink: Lev

Comments

There are 4 comment(s) for this entry.

  1. Laçin
    January 24, 2008 04:02

    Ahhh, süper bir balık cinsi. Neresini anlamadın merak ettim doğrusu. Eti oldukça lezetli ve yağlı. Hani yerken gollum gibi olabilirsiniz; "canlı canlı, evet ya kıymetlimiss, tasse tasse güsel bakılssss"

  2. Ayna-i Marzî
    January 27, 2008 15:51

    Fotoğrafın yanında Eren usulü Levrek tarifi de iyi olurdu hani. Benim pek balıkla aram olmadığı için özel bir tarifim de yok malesef. Ama Emine Beder'in tarifine baktım, güzele benziyordu, hatta yazayım:

    Fırında domates soslu levrek:
    1 iri boy levrek
    3 orta boy domates
    2 orta boy soğan
    yarım çay bardağı sıvı yağ
    6-7 diş sarımsak
    tuz.
    200 gr. mantar

    Balıklar alınırken fleto haline getirtilip eve geliyorsunuz. Daha sona o filetoları yıkayıp süzüyor ve önlü arkalı tuzluyorsunuz (fletonun ne olduğunu yazacağım, ben bilmiyordum mesela).

    Tavaya sıvı yağ alınıp içerisine küp doğranmış soğan ve sarımsak ekleniyor ve pembeleşene dek kavruluyorlar (ama pembeleşecek diye kızartmayın, böyle dirilikleri kaybolsun yeter). Rendelenmiş domates ve tuz da eklenip 2-3 dk. karıştırılıyor, en son 1-1,5 su bardağı su eklenip bir taşım kaynatılıyor.

    Kenarda sıralarını bekleyen ve beni seç beni seç diye çırpınan balık fletolarını ise fırın kabına yerleştirip üzerlerine kaynar sosu döküyor ve çırpınma sorununu hallediyorsunuz. Daha sonra folyo ile ağzını kapatıp 200 derce fırında balıklar yumuşayana kadar pişiriyorsunuz (arada sırada kopya çeker gibi folyonun kenarından bakarak anlayabilirsiniz yumuşadıklarını).



    Fleto:

    Tdk
    Kasaplık hayvanların sırtında, dikensi çıkıntı boyunca iki yandaki et.

    Ekşi sözlük
    balığın i$lenmiş,yani,iç organlarından ve kafasından mahrum bırakılmı$ şekilde varolu$unu devam ettirdiği forma verilen isimdir.isteğe göre balık derisinden de arındırılabilir.

    Sanırım Emine Beder'in kastettiği Fleto'ya Ekşi sözlük'teki tanım daha bir uyuyor.

  3. judas
    January 27, 2008 19:13

    Öeaah. :P

    Lev - Ye. Yani balığı ye. Nisan 1? O ye!

  4. Asli "Çağlayan" Bingöl
    February 02, 2008 06:20

    -iathan.

(Posting new comments is currently disabled.)