e+



Project Advance

Haziran ayının başlarında, tam anlamıyla normal bir gündü. ÖSS'ye sayılı günler kalmıştı, sınava son hazırlıklarımı yapmak üzere okula gitmiyordum. Öğlen saatleriydi; her zamanki gibi önümde birkaç test kitabı, üzerlerinde çeşitli işaretlemeler yapmak suretiyle oyalanıyordum. Yapmaktan hoşlanmadığım şeylerden çabuk sıkılır, düşüncelere dalarım genellikle. İşte o gün, yaklaşık 7 yıldır aklımda olan bir fikir, oyun yapma fikri, tekrar düştü aklıma. Planlar yapar, şimdi bakıp bakıp gülümsediğim senaryolar yazardım o yıllarda da. Hatta şöyle bir yazı buldum günlüğümde:

(...) Ben bu sıralarda oyun yapma konusuna takılıp kaldım. Aslında bunun için çok iyi programlar, bissürü çalışan lazım ama. Başta satranç, sonra tavla, sonra dama, sonra FRP, sonra RTS, sonra ADVENTURE diye gidebilirim ama yapacağım oyunların sırayla Heroes of Might and Magic 6, Final Fantasy, StarCraft, Grim Fandango ve Monkey Island gibi oyunlara benzeyeceğini sanmıyorum ama önceden çok basit oyunlar yapıp sonradan işi genişletebilirim. Nasıl günlük, iyi olmazmıydı?

(3 Nisan 1999)

11 yaşındaymışım, hevesliymişim; ama anlaşılan pek de mantıklı düşünmüyormuşum :). O gün, artık hevesin yanında oyun yapımı hakkında az çok bilgi sahibi de olduğumu farkettim. Sonuçta 5 yıldır programlama ile ilgileniyordum, arada bir basit oyunlar da yapmıştım. Daha sonra nasıl bir oyun yapabileceğimi, ne yapmak istediğimi düşündüm. Ve sonunda 7 yıl önce yaptığım sıralamanın aksine, bir macera oyunu yapmaya karar verdim. İlk önce hazır oyun yapma programlarından birisini kullanmayı düşündüm. Ama bu belli ki beni tatmin etmeyecekti, her şeyini tamamen kendim yapmak istiyordum. Sonra beynimi aniden uyaran bir impuls ile canlandım, içimi bir heyecan kapladı. Bir oyun için bu kadar uğraş vereceksem, buna değmeliydi. Öyleyse neden bir oyun motoru ve de bir oyun yapma programı yapmıyordum?

İşte Advance projesi böyle doğdu. ÖSS geçti gitti, bilgisayarım bozuldu düzeldi, tatile gittim geldim ama sürekli projemi düşündüm. Bu arada oyun motorunda DirectX kullanmaya karar verdim ve projenin temellerini oluşturdum. Tabi sonunda programlama kısmına geçince, durumun beklediğim gibi gayet zor olduğunu gördüm. Şu anda oyun motoru 0.1 versiyonunda; bazı temel işlevleri yerine getirebiliyor, ama pek de bir şeye benzemiyor hani :). Gelişmeleri blog'umdan takip edebilirsiniz.

Unutmadan; teknik ya da manevi, her türlü desteğe açığım. ;)



Comments

There are 3 comment(s) for this entry.

  1. Aslı
    October 08, 2006 14:39

    Vay 11 yaşında günlük tutuyormuşsun >.< Ben 2000 yılında lise2'deydim ve bir arkadaşla oturur aklımızdaki senaryoları dökerdik ortaya. Hikaye şu, oyun şu şekilde oynanıyor, level sonu bossu buna benziyor, şifreleri böyle... Açıkcası kendine mantıksızmışım diyorsun ama senden daha mantıksız olarak hareket ediyorduk yani :P

    Pek birşeye de benzemiyor deme, bir eser oluşturmaktan daha güzeli var mı? :)

  2. Gord10
    October 09, 2006 01:40

    Başarılar dilerim.

    Birkaç freeware adventure oyunu yapmış birisi olarak benim fikrimi soracak olursan; ilk önce kendin bir oyun yapma motoru hazırlamak yerine, Adventure Game Studio gibi hazır oyun yapma araçlarını kullanman.

    Oyun yapmak isteyen kişilere en çok söylenen şeylerden birisi, hemen C++ gibi programlama dillerini öğrenmeye başlamaları olur ki; bu kişiler genellikle oyun yapımı ile oyun programlamanın aynı şey olduğunu zanneden -ve genellikle de yaptıkları oyun projeleri, test demo aşamasını geçememiş- kişilerdir.

    Demek istediğim; bence kesinlikle Direct X, C++ benzeri, kullanım için yüksek miktarda bilgi gerektiren şeylerle başlamak yerine, AGS ya da Winter Mute Engine gibi programlarla ilk oyunlarını yapmaya çalışman çok daha faydalı olacaktır.

    Bir de merak ediyorsan; benim en son yaptığım adventure oyunu Lost in the Nightmare: http://www.bigbluecup.com/games.php?action=detail&id=642

  3. erengy
    October 09, 2006 10:55

    Öncelikle yorumların ve tavsiyelerin için teşekkür ediyorum.

    Senin de söylediğin gibi Internet'te bulunan hazır oyun yapım programlarının büyük bir çoğunluğunu kullandım. Ama benim şu anda yapmakta olduğum program bir oyun değil, oyun motoru. Bir süredir de zaten DirectX programlama üzerinde çalışıyordum, yani oyun programlamaya pek yeni başlıyor sayılmam. Hatta derslerden biraz zaman bulabilseydim Kafein OD'ye de bir oyun gönderecektim, kısmet olmadı.

    Link için de teşekkürler, ama zaten oyunlarını takip ediyorum. ;)

(Posting new comments is currently disabled.)