e+



Uzaylılar da yanar

Dünya dışı canlıların varlığını her ne kadar kuvvetle muhtemel görüyor olsam da, bu doğrultuda ortaya atılan yanıltıcı iddialar ve sözde kanıtlardan da bir o kadar rahatsızlık duyuyorum.

Yakın zamanda internete düşen şöyle bir UFO videosu var:

http://www.youtube.com/watch?v=t8t6GDUrLuQ

Sadece ve sadece "tanımlanamayan uçan nesne" anlamına gelen UFO kelimesinin popüler kültürde uzaylılarla eş anlamlı kabul edilmesi bir yana, videonun açıklaması da insanı yanıltır nitelikte:

(Doğrulanmadı) Kuyruklu yıldız benzeri iki UFO, Kasım 2011'de Adıgeysk, Rusya semalarında parıltılı izler bıraktı. Nesnelerin bir zekânın kontrolü altında olduğu aşikâr, ancak mesele şu ki, bu nesneler ne? Daha fazla bilgi edindiğimde güncelleyeceğim. "Doğrulayana kadar yorum yok". Her zamanki gibi karar size ait.

Gelen yorumlarda, CGI yani bilgisayar destekli grafik efekti olduğunda ısrar edenlerden tutun Rusların bir diğer başarısız füze denemesi olduğuna kadar çok sayıda iddia ortaya atılmış. Gerçekleşen herhangi bir olayın gayet basit bir açıklaması var olabilecekken, hayal gücümüzün bizi götürdüğü yerde yanıtlar aramak neden?

Bu videonun da son derece basit bir açıklaması var aslında. Öncelikle videonun kaydedildiği yer Rusya değil, İngiltere. Kaydedilen olaysa geçtiğimiz temmuz ayında Sunderland International Airshow 2011 etkinliği için SWIP Team adlı uçuş ekibinin gerçekleştirdiği bir gösteriden ibaret. Aynı etkinliğin açılış gecesinde farklı bir açıdan kaydedilmiş deneme uçuşunu şuradan izleyebilirsiniz:

http://www.youtube.com/watch?v=410TVJ0-heU

Bu videoysa doğrudan uçakların üzerine yerleştirilen kameralardan kaydedilmiş görüntüler içeriyor:

http://www.youtube.com/watch?v=IzcERSEsl1I

Biraz araştırdığınız takdirde YouTube'da benzer başka videolar da bulmanız mümkün:

http://www.youtube.com/watch?v=CqtB3VNE2_w

Demek ki neymiş, inançlarımızı ya da komplo teorilerimizi onaylayan ufacık bir kanıt kırıntısı gördüğümüz an coşkuyla kabullenmek yerine, şüpheciliğimizi daha anlamlı bir biçimde kullanmamız gerekirmiş. Kusura bakmayın ama, bu kadar basit bir olayı dahi Arthur C. Clarke'ın deyimiyle "sihirden ayırt edemiyorsanız", ufkunuzu bir miktar genişletmenizde fayda var.



Comments

There are 0 comment(s) for this entry.

(Posting new comments is currently disabled.)